ORGANİK ÇAMAŞIR DETERJANI NEDİR?
Sağlıklı bir yaşam amaçlıyorsanız hemen herkes gibi siz de vücudunuzdaki toksinlerden kurtulmak için organik yiyecekler tüketmeye ve düzenli egzersiz yapmaya odaklanıyor olabilirsiniz. Ancak dikkatli olmakta fayda var; vücudunuzdan atmaya çalıştığınız bu toksinleri hiç beklemediğiniz bir yerden tekrar alabilirsiniz. Mesela kullandığınız çamaşır deterjanlarından...
Tüketiciler farkında olmasa da normal çamaşır deterjanlarında bulunan tehlikeli kimyasallar insan sağlığı üzerinde olumsuz etkiler bırakıyor. Yıkama sonrası kıyafetlerde biriken kimyasal tortular insan cildi tarafından emiliyor ve bu tehlikeli kimyasallar gün boyunca akciğerler tarafından solunuyor. Bu durum cilt veya göz tahrişlerinden alerjik hastalıklara kadar çeşitli sağlık sorunlarına neden olabiliyor.
Hatta inanmak istemeyebilirsiniz; ancak bu kimyasalların bazıları potansiyel kanserojen bile sayılıyor. Peki çamaşır deterjanlarının bu kötü etkilerinden korunmak için ne yapmak gerekiyor?
Normal deterjanların negatif etkileri
Normal deterjanların insan sağlığı üzerindeki olası kötü etkilerinden korunmak için en iyi çözüm organik çamaşır deterjanları kullanmak. Ancak konuyu daha iyi anlayabilmek için geleneksel çamaşır deterjanlarının insan vücudu üzerinde bıraktığı etkilerden biraz daha söz etmek gerekiyor.
İnsan cildi temas ettiği şeylerin yüzde 60’ını emebilme potansiyeline sahip olduğu için normal çamaşır deterjanlarındaki kimyasallar bazı sağlık riskleri oluşturabiliyor. Yani tüm gününüzü yeni yıkanmış bir giysiyle geçirirken cildinizi buradaki kimyasallarla beslenebileceğinin farkında olmanız gerekiyor. Deterjanlardaki kimyasallar endokrin sistemini etkilemesinin yanı sıra kaşıntı ve egzama gibi cilt rahatsızlıklarına da neden olabiliyor.
Öte yandan geleneksel çamaşır deterjanlarında bulunan ve suyun kumaşlara nüfuz etmesini sağlayan yüzey aktif maddeler kansere ve üreme bozukluklarına neden olan benzen adındaki toksin maddeyi salgılayabiliyor.
Özetle siz çamaşırlarınızın yıkama sonrasında eskisinden daha iyi göründüğünü düşünüyor olabilirsiniz; ancak bu tamamen temiz ve sağlıklı oldukları anlamına gelmiyor. Çamaşır deterjanlarındaki kimyasalların giysileri temizlemekten ziyade koku ve görünümlerini iyileştiren estetik artırıcı maddelere dönüşmesi bu durumun oluşmasındaki en büyük etken.
Organik deterjanlarla tanışın
Daha sağlıklı bir yaşam için organik deterjanları kullanmayı tercih edebilirsiniz; ancak normal deterjanlarda hoşunuza giden şeyleri organik deterjanlarda bulamayabilirsiniz. Çünkü organik deterjanlar koku, ağartıcı ve boya gibi kimyasal bileşenlerden arındırılmış şekilde üretiliyor. Eğer iyi tarafından bakacak olursanız klor, GDO, fosfat ve paraben gibi zararlı kimyasalları içermeyen organik çamaşır deterjanları hassas ciltler için antialerjik özelliklere sahip. Sentetik boya ve parfüm içermedikleri için cilt döküntülerini ve alerjik hastalıkları minimuma indiriyor.
Organik deterjanları geleneksel rakipleriyle karşılaştırdığınızda en önemli olumlu etkileri bebekler üzerinde görebilirsiniz. Bir bebeğin cildi yetişkinlere göre daha hassas olduğu için deterjan seçiminde oldukça dikkatli davranılması gerekiyor. İçeriğinde toksik maddeler bulunmayan organik bebek çamaşır deterjanı kullanarak hassas bünyeye sahip bebeğiniz için en önemli sağlık önlemlerinden birini almış olabilirsiniz.
Tamamen doğal bileşen ve minerallerden oluşan organik deterjanların en büyük avantajlarından biri de ekolojik ve doğa dostu olmaları. Bunu organik deterjan yorumları hakkında araştırma yaparken de kolaylıkla görebilirsiniz. Parfüm etkisini içeriğindeki doğal yağlardan alan organik çamaşır deterjanları suda tamamen çözünerek doğaya ve su kaynaklarına verilen zararı minimuma indiriyor.
Eğer daha doğal ve çevre dostu yaşama arzunuzu bir adım öteye taşımak istiyorsanız kendi ev yapımı deterjanınızı kullanabilirsiniz. Evde organik çamaşır deterjan yapımı için gerekli olan maddeleri kolaylıkla temin etmek mümkün.
Doğal olduğuna güvendiğiniz bir kalıp sabun, yarım su bardağı çamaşır sodası, çeyrek su bardağı beyaz sirkeyi ve tarifinizi mükemmel bir kokuyla süsleyecek lavanta yağını bir kap içinde karıştırıp buz kalıpları içine paylaştırın ve bir gece boyunca kurumaya bırakın. Bu şekilde hazırlayacağınız bir bitkisel deterjan ile çamaşırlarınızı yıkarken kendinizi eskisinden daha güvenli hissedebilirsiniz.
Ancak kendi yaptığınız deterjanın endüstriyel olarak üretilmiş organik bir deterjan kadar etkili olmayacağını bilmeniz gerekiyor.
Calgon’la makinenize iyi bakın
Seçiminiz normal ya da organik, hangi deterjandan yana olursa olsun, unutmamanız gereken bir konu daha var: Deterjan kullanımı makinenizde çeşitli olumsuz etkilere sahip. Makinenizde biriken deterjan kalıntıları kireç suyun da etkisiyle zamanla kötü kokulara sebebiyet verebiliyor. Bunun önüne geçmek içinse imdadınıza Calgon yetişiyor. Calgon 4’ü 1 Arada Toz veya Calgon 4'ü 1 Arada Tablet kullanarak sert suları yumuşatabilir ve çamaşır makinelerinde oluşabilecek kireçlenmeyi ve kötü kokuları önleyebilirsiniz.