ÇAMAŞIR MAKİNESİ NASIL TEMİZLENİR?
Üzerinde leke olan bir bluz ile sokağa çıkmak ister misiniz? Ya da kirli görünen bir pantolonla çocuğunuzu okula göndermek? Elbette kimse bunu tercih etmez. Peki çamaşırlarınıza gösterdiğiniz özeni makinenize de gösteriyor musunuz? En kirli çamaşırlarınızı bile tertemiz yapıp evinizdeki hijyenin bir numaralı bekçisi olan çamaşır makinesinin zaman içinde kirlenebileceği hiç akla gelmiyor. Oysa çamaşır makineleriniz kireçlenme, deterjan kalıntıları gibi sebeplerle zaman içinde kir biriktiriyor. Üstelik bu kirler kötü bir kokuya neden olarak çamaşırlarınızın temizliğini sekteye uğratıyor. Tam da bu nedenle düzenli aralıklarla çamaşır makinenizin temizlenmesi gerekiyor. Peki çamaşır makinesi nasıl temizlenir? Gelin detaylarına birlikte bakalım.
Çamaşır makinesi temizliği
Çamaşır makinesinde biriken kir, deterjan kalıntıları, oluşması muhtemel kireç, bakteri ve kötü koku gibi nedenlerden dolayı çamaşır makinesi temizliği ihmal edilmemesi gereken konulardan biri. Çamaşır makinesi temizlemek konusunu dıştan içe doğru sırasıyla ele almak gerekiyor. Öncelikle çamaşır makinenizin dış yüzeyinin temizlenmesiyle başlayalım. Bunun için ılık bir su, az miktarda bulaşık deterjanı ya da yüzey temizleyicisi ve makinenizin dış yüzeyini çizmeyecek yumuşaklıkta bir bez yeterli. Makinenizi bu malzemelerle sildikten sonra nemlendirilmiş bir başka bezle silip sonrasında da kurulama beziyle kurulayarak dış yüzeyindeki tüm kirlerden kurtulabilirsiniz.
Gelelim asıl meselemiz olan makinenizin içinin nasıl temizleneceğine... Burada makinenizi tek bir parça gibi düşünmeyin. Zira makinenizde deterjan haznesi, tambur ve körük lastiği olmak üzere ayrı ayrı özen isteyen bölümler var. Evvela deterjan haznesi ile başlayacak olursak bu bölme zaman içinde biriken deterjan kalıntıları sebebiyle küflenmeye kadar gidebilir. Bunun için temiz tutulması oldukça önemli. Makinelerdeki bu hazne çıkarılabilir olarak tasarlandığından doğrudan hazneyi çıkarıp elde yıkayarak ve kalıntıların tümünün temizlendiğinden emin olup kurutarak tekrar makinenize yerleştirebilirsiniz.
Çamaşır makinesinin içi nasıl temizlenir?
Dış yüzey ve hazne temizliğinin ardından gelelim tüm çamaşırlarınızın yükünü çeken tambur bölgesinin temizliğine. Makinenin deterjan bölmesine sıvı deterjan koymak ve makine boşken uzun programda yüksek sıcaklıkta çalıştırmak değerlendirebileceğiniz seçeneklerden biri. Tercihe göre beyaz sirke ve tuz ile de bu işlemi gerçekleştirmek mümkün. Bunun için sirke ve tuzu iyice karıştırdıktan sonra çamaşır makinenizin deterjan bölmesine dökerek makineyi 90 derecede ve yaklaşık 1 buçuk saat çalıştırmanız yeterli.
Çamaşır makinesi temizleme sırasında ihmal edilmemesi gereken bir diğer nokta da körük lastiği. Bu bölge sürekli su ile temas edip hep ıslak ve tortulu kalırsa hem aşınıyor hem de kötü kokulara sebep olabiliyor. Bu yüzden her yıkama işleminin ardından kuru bir bezle lastiğin üzerindeki kalıntıları silmek gerekiyor.
Çamaşır makinesi kokusu nasıl temizlenir de bir o kadar önemli bir soru. Bu noktada yapılması gereken ilk şey makinenizin kapağını yıkama işlemi sonrasında açık bırakarak iyice havalanıp kuruduğundan emin olmak. Bir diğer yöntem ise sirkeli bir bez ile ara ara makinenin içini silmek ve kurumaya bırakmak.
Buraya kadar saydığımız tüm yöntemler etkili olmakla beraber kesin ve bütüncül bir sonuç vermiyor. Bu noktada Calgon verimli sonuçlar almanıza yardımcı olur. Her yıkamada Calgon’un kir, kireç ve koku önleyici 4’ü 1 arada tabletlerini tercih ederek makinenizde komple bir koruma sağlayabilir; böylece makinenizden alacağınız verimi sürekli kılabilirsiniz. Çamaşır makinenizin dostu Calgon, makinenizin ilk günkü performansıyla çalışmasını destekleyerek ömrünü de uzatmış oluyor.