ÇAMAŞIR MAKİNESİ KAPAĞI AÇILMIYOR, NE YAPMALI?
Çamaşır makineleri her ne kadar basit bir çalışma sistemine sahip olsa da kullanım kaynaklı problemlerin en sık yaşandığı beyaz eşyaların başında geliyor. Çamaşır makinesi problemleri kimi zaman sert suların neden olduğu kireçlenme ile kimi zaman da mekanik arızalarla ilgili olabiliyor.
Çamaşır makinesi arızaları arasında en yaygınlarından biri de ön kapağın kilitli kalması. Makinenin ön kapağı neden açılmıyor diye düşünüyorsanız bunun bir çok sebebi olabilir. Eski, yeni fark etmeksizin hemen her çamaşır makinesinde karşılaşılabilen bu problemin çözümüne geçmeden önce sebeplerini anlamakta fayda var.
Çamaşır makinesi kapağı neden açılmıyor?
Makine kapağının açılmaması ilk aşamada size kilitli kaldığını veya mekanizmanın bozulduğunu düşündürebilir. Ancak yeni nesil bir çamaşır makinesi kullanıyorsanız bu durum güvenlik önlemlerinden de kaynaklanıyor olabilir. Örneğin çamaşır makinesinin kapağını yıkama bittikten hemen sonra açmaya çalışıyorsanız başarılı olamayabilirsiniz. Çünkü program bitiminde makine içinde yüksek seviyede su kalması kapağın açılmasını engelleyebilir. Makine içindeki suyu tahliye etmek için sıkma ve pompa programını kullanarak makineyi yeniden çalıştırmanız gerekiyor.
Öte yandan çamaşır makinesindeki seçili program devam ediyorken de makine kapağını açamayabilirsiniz. Çamaşır eklemek veya çıkarmak için program sırasında kapak açmayı istiyorsanız bekleme moduna alarak kısa bir süre beklemeniz gerekiyor.
Kapağın kilitlenmesinin sebeplerinden biri de pompa filtresi. Pompa filtresinin tıkanması veya filtreye yabancı bir cismin takılması ön kapağın açılmasını engelleyebilir. Pompa filtresi temizliği için öncelikle makinenin fişini prizden çıkararak elektrik bağlantısını kesmeniz gerekiyor. Daha sonra makinedeki suyun soğuması için bir süre bekledikten sonra pompa filtresinin olduğu kapağın altına bir bez sererek filtreyi sökebilirsiniz.
Bunu yaparken su akmaya başlayıncaya kadar pompa filtresini saat yönünün tersine yavaşça çevirmeniz gerekiyor. Pompa filtresinde ve pompa yuvasında biriken yabancı cisimleri temizledikten sonra filtreyi ılık suyla yıkayın. Daha sonra bir bez ile pompa yuvasını kurulayarak filtreyi yerine takabilirsiniz.
Çamaşır makinesi kapağı kırıldı, ne yapmalıyım?
Yukarıdaki uygulamalara rağmen çamaşır makinesinin ön kapağı hala açılmıyorsa mekanik bir arıza söz konusu olabilir. Bu noktada dikkat edilmesi gereken en önemli konu kapağın nasıl açılması gerektiği ile ilgili.
Kapağın normal bir şekilde açılmadığı durumlarda kas gücü ile kuvvet uygulamak kapağın kırılmasına neden olabilir. Bu da çamaşırlarınızın uzun süre makinede hapsolması anlamına geliyor. Üzerine bir de çamaşır makinesi kapağı değiştirme maliyeti düşünüldüğünde sizin için kötü bir tecrübe olabilir.
Çamaşır makinesi kapak kilidi kırılması
Çamaşır makinesi kapak kilidi kırıldı, nasıl açılır diye düşünüyorsanız bu sorunu basit bir şekilde çözmek mümkün. Kırılan kapak kilidini içeriden açabilmek için öncelikle üst kapağın çıkarılması gerekiyor. Makinenin üstündeki tablayı çıkarmanız için arkasında bulunan vidaları sökmeniz yeterli.
Ancak kötü sonuçlar doğurmaması için makine parçalarının soğumasını beklemek ve elektrik bağlantısını mutlaka kesmek gerekiyor. Üst kapağı çıkardıktan sonra el yardımıyla kapak mandalının makine içinde kalan kısmını sola veya sağa doğru iterek kapağı açabilirsiniz. Eğer makineniz yeniyse bu yöntemi uygulamak garanti kapsamı dışına çıkarabilir. Böyle durumlarda yetkili servise danışmanız en faydalı çözüm yolu olacaktır.
Makinenizin sağlığı için Calgon kullanın!
Çamaşır makineleri ile ilgili arızalar her zaman mekanik sebeplerden kaynaklanmayabilir. Kapağı kırmamak için düzgün bir şekilde açıp kapatıyor olabilirsiniz. Ancak gözden kaçırdığınız bir nokta daha kötü sonuçlara sebep olabilir.
Bilindiği üzere makineler yıkama için ihtiyacı olan suyu şebekeden çekiyor. Şebeke sularının sahip olduğu yüksek sertlik oranı ise çamaşırların kireçli sularda yıkanmasına ve dolayısıyla makinenin çeşitli parçalarında zamanla kireç oluşumuna neden oluyor.
Özellikle makinelerde suyun ısınmasını sağlayan rezistansta görülen bu durum çamaşırların iyi yıkanmamasına, makinenin kısa ömürlü olmasına ve yüksek elektrik tüketimine sebep oluyor. Çamaşır makinesindeki kireçlenmenin önüne geçmek için en etkili yöntem ise Calgon kireç önleyici ürünlerini kullanmak. Her yıkamada Calgon 4’ü 1 Arada Kireç Önleyici Toz ürününü kullanarak kireçlenmeyi önleyebileceğiniz gibi kiri ve kokuyu da çamaşırlarınızdan uzak tutabilirsiniz.