Kireç, farklı alanlarda kullanılmasına ve pek çok avantajı beraberinde getirmesine rağmen zararları da azımsanmayacak düzeyde olan yaygın bir maddedir. Suyun temel bileşenleri arasında yer alan kireç, aynı zamanda su sertlik oranını da doğrudan etkiler.
Sert ve kireçli su, temas ettiği tüm yüzeylerde sorunlara yol açar. Çamaşır ve bulaşık makineleri dışında kirecin özellikle zaman içinde kalıcı hasarlara yol açabildiği elektronik aletler arasında ütü, kettle, çay makinesi ve kahve makinesi gibi birbirinden farklı cihazlar bulunur.
İnsan sağlığıyla beraber çevre sağlığı açısından da hayati öneme sahip olan su, içerisindeki kireç oranına bağlı olarak sertleşir. Sert su ise insan sağlığından elektronik aletlere, giysilerden tarıma kadar temas ettiği her şeye zarar verir.
Kirecin zarar verici etkileri, yalnızca çamaşır makinesiyle sınırlı kalmamakla beraber giysileri de doğrudan etkiler. Makinenin iç aksamları dışında giysilerin de zamanla deforme olmasına neden olan kireç, tüm bu sebeplerden dolayı geri döndürülmesi zor sonuçlara yol açabilir.
Kirecin elektrikli aletlere ve insan sağlığına verdiği zararlar yaygın olarak bilinse de tarımla ilgili kısmı yeterince gündeme gelmez ya da göz ardı edilir. Ancak tükettiğimiz besinlerin kalitesini doğrudan etkileyen kireç, sağlıklı ve doğal beslenme düzeyini düşürerek büyük ölçüde risk oluşturur.